Eénmaal per jaar, voor aanvang van het stormseizoen, sluit Rijkswaterstaat bij wijze van proef de Maeslantkering en de Hartelkering. Dit jaar vindt deze zogenaamde functioneringssluiting plaats op zaterdag 9 september. De sluiting heeft dit keer een extra feestelijk karakter omdat het 20 jaar geleden is dat de Maeslantkering voor het eerst in functie kwam met als taak om 2 miljoen inwoners van Zuid Holland te beschermen tegen stormvloeden vanaf zee. Het Keringhuis, dat naast de Maeslantkering ligt, biedt bezoekers rondleidingen, educatieve activiteiten en een muzikaal programma aan voor jong en oud. Ook wordt een buitenexpositie ruimte over waterberging geopend.

Klaar voor het stormseizoen
functioneringssluitingNa de grote onderhoudswerkzaamheden in de zomermaanden, test Rijkswaterstaat altijd vóór de start van het stormseizoen of de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genaamd, weer naar behoren werken. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot en met 15 april. De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen.

Programma rond functioneringssluiting
Het feestelijk programma start met een muzikale uitvoering vanaf een boot varend vanaf Hoek van Holland naar de Maeslantkering. De muziek wordt verzorgd door het orkest Rotterdam aan Zee en het popkoor Ruby. Zij komen om 14.00 uur aan bij de steiger naast het Keringhuis. Om 15.30 start het programma op het centrale podium met o.a. een concert van de fanfare Bereden Wapens met zangeres Jolien Thijs. Verder wordt een buitenexpositie geopend over kleine waterberging. De expo laat mensen zien wat ze zelf kunnen bijdragen om droge voeten te houden. Aansluitend rond 16.50 uur start het sluitproces van de Maeslantkering.
Datum en tijdstip van de functioneringssluiting zijn onder voorbehoud en kunnen vanwege weersomstandigheden nog wijzigen.

Het Keringhuis is die dag voor het publiek geopend van 11.00 tot 20.00 uur. Er zijn rondleidingen en activiteiten die te maken hebben met droge voeten houden in een gebied dat beneden de zeespiegel ligt. Ook draait een film over de bouw en de opening in 1997 van de Maeslantkering.

 

Praktische informatie

  • Het Keringhuis is op 9 september GRATIS te bezoeken.
  • Aanvang sluiting Maeslantkering om 16.50 uur (onder voorbehoud).
  • Rondleidingen liefst vooraf reserveren want vol =vol.
  • Route en parkeren: het Keringhuis is op 9 september niet per auto bereikbaar. Er rijden gratis pendelbussen vanaf parkeerplaatsen in de nabije omgeving en vanaf het Metrostation Hoek van Holland Haven naar het Keringhuis en terug. Mindervaliden kunnen doorrijden tot aan het Keringhuis, hier is een aantal parkeerplaatsen gereserveerd. Ook taxi’s en touringcars kunnen hun passagiers bij het Keringhuis afzetten.
  • Houd rekening met extra reistijd i.v.m. verwachte drukte!
  • LET OP: ivm werkzaamheden aan het spoor rijden er op 9 september GEEN treinen tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland. Het spoor wordt omgebouwd tot metrolijn. Op dit traject zet de RET snelbussen in totdat de metro rijdt. Houdt u rekening met extra reistijd indien u op dit traject reist en plan vooraf uw reis op: ns.nl/reisplanner. : https://www.ret.nl/hoekselijn/

Adresgegevens

Maeslantkeringweg 139
3151 ZZ Hoek van Holland
Tel: 088-7970630
info@keringhuis.nl

Like ons op Facebook Volg ons op twitter Volg ons op Instagram

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
10.00 - 16.00 uur
zaterdag, zondag en feest­dagen
11.00 - 17.00 uur
gesloten op 1 jan., 25 dec. en 31 dec.