Google Translate
vandaag geopend van 11:00 tot 17:00
Boek nu
Ontdek het Keringhuis
wave top

De Maeslantkering

Geen enkele waterkering ter wereld heeft grotere beweegbare onderdelen dan de Maeslantkering. Dit Deltawerk kan een vloedgolf van 5 m boven NAP aan.

De Maeslantkering ligt in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland en werd gebouwd tussen 1991 en 1997. Het bouwwerk is volledig automatisch gestuurd en vormt samen met de Hartelkering en de dijkverbreding Rozenburg de Europoortkering. De Maeslantkering is een voorliggende kering, wat betekent dat hij de eerste klappen opvangt bij hoogwater vanuit zee. Hiermee beschermt de stormvloedkering de inwoners van Zuid-Holland.

De Maeslantkering:

  • sloot tijdens een storm op 9 november 2007 voor het eerst. De laatste stormsluiting was op 3 januari 2018
  • sloot bijna tijdens de storm van 2002, 2013 en 2014. Het officiële sluitpeil werd op enkele centimeters na niet bereikt.
  • heeft 2 deuren van 210 m breed, 22 m hoog en 15 m diep. Het sluiten van de kering duurt in totaal 2 uur
  • werkt met bolscharnieren met een doorsnede van 10 m en een gewicht van 680 ton. 

 

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Rijkswaterstaat of door te klikken op deze link: https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/waterkeringen/deltawerken/maeslantkering.aspx

Watervertelplein

Druk op 1 van de knoppen of draai aan de kraan op het watervertelplein om meer informatie te krijgen over waarom Nederland zo goed beschermd is, wanneer de stormvloedkeringen zich sluiten, hoe we met al het rivierwater omgaan of waar we op moeten letten tijdens perioden van droogte. Je voelt en hoort de storm over trekken en ziet het water van de grote rivieren zich een weg banen door Nederland. 

Luchtfoto

Bij de luchtfoto van de provincie Zuid-Holland zie je pas goed hoeveel water er in en om deze provincie aanwezig is. Ook de rol en omvang van de haven van Rotterdam wordt op deze foto goed zichtbaar.

Film

In onze filmzalen kunt u diverse films bekijken over de Maeslantkering en de omgang met water in de provincie Zuid-Holland. Ook zijn er films in het Engels of ondertiteld in verschillende talen zoals Duits, Frans, Spaans en Chinees. Voor de kinderen is er een film van het Klokhuis, speciaal gemaakt voor het Keringhuis.

"Hoe waterproof ben jij?"

Deze expositie is gericht op bewustwording van de burger in gevallen van te veel of te weinig water. Hoe kun je jezelf voorbereiden op diverse scenario’s en welke kennis heb je over de omgang met water in je eigen regio. Door te reageren op diverse stellingen wordt u getest en krijgt u antwoord op de vraag: "Hoe waterproof ben jij?"

De waterspeelplaats

Ook voor de kleinste bezoekers is er genoeg te doen. Zo is er op het buitenterrein de waterspeelplaats waar kinderen kunnen pompen, dijken bouwen met zandzakken en de scheepvaart over de grote rivieren begeleiden. Je raakt hier niet uitgespeeld!!

De waterspeelplaats heeft dezelfde openingstijden als het Keringhuis: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 en in het weekend en op feestdagen van 11.00 tot 17.00. Van 1 november tot 1 april is de waterspeelplaats gesloten.

De tuin van het Keringhuis

Achter de waterspeelplaats staat een opvallend gebouw met op de gevel de naam “elke druppel telt”. Deze expositie staat in het teken van klimaatadaptatie ofwel de omgang met water in en rond het huis. Hoe kun je zelf meehelpen aan het beperken van ondergelopen kelders en straten. Je ziet hier diverse waterdoorlatende paden, regentonnen, watertegels en een groen dak. Maak je tuin weer groen of hergebruik het water op diverse manieren!!

Experience Rooms

In onze experience rooms wordt je getest op de opgedane kennis in ons informatiecentrum of na het volgen van een rondleiding.

Room 1: Hier ga je een woonwijk inrichten met alle uitdagingen van dien. Je legt een AWZI (Afval Water Zuiverings Installatie) aan, zorg je voor het opvangen van water in het gebied en los je allerlei andere vraagstukken op.

Room 2: Word jij het nieuwste lid van het operationele team van de Maeslantkering? Test jezelf en kom erachter wat er allemaal nodig is om de Maeslantkering te sluiten en te openen.

Partners of Het Keringhuis

logo rijkswaterstaat
logo provincie zuid holland
logo hoogheemraadschap Van Delfland
Onze nieuwsbrief ontvangen?