Waarom halen we bij de Maeslantkering als het vriest het water uit het dok?

Oplossing:

Water bestaat uit moleculen. Dit zijn kleine deeltjes, zo klein dat je ze niet met het blote oog kunt zien. Bij een temperatuur boven nul graden Celsius is water vloeibaar. In vloeibaar water bewegen de moleculen los rond.

Water bevriest bij een temperatuur onder nul graden Celsius. Als het bevriest dan wordt het ijs. In ijs bewegen de moleculen niet meer los rond, maar vormen kristallen. Een ijskristal is zeshoekig (hexagonaal). Deze vorm zorgt ervoor dat ijs steviger is dan water. Ook ontstaat er door deze vorm veel lege ruimte tussen de watermoleculen. Deze lege ruimte heb je niet in vloeibaar water. Als water bevriest en ijs wordt, dan zet het dus uit en neemt het meer ruimte in.

De beker was tot de rand gevuld met water. Als het water in de beker bevriest en daardoor uitzet, dan past het niet meer in de beker. Daardoor komt het ijs boven de rand uit en kan de beker ook bol gaan staan.

Als het water in het dok bevriest en daardoor uitzet, heeft het water meer ruimte nodig en zou de Maeslantkering kunnen beschadigen. Daarom wordt het dok leeggemaakt als het vriest.
 

Adresgegevens

Maeslantkeringweg 139
3151 ZZ Hoek van Holland
Tel: 088-7970630
info@keringhuis.nl

Like ons op Facebook Volg ons op twitter Volg ons op Instagram

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
10.00 - 16.00 uur
zaterdag, zondag en feest­dagen
11.00 - 17.00 uur
gesloten op 1 jan., 25 dec. en 31 dec.