Nieuwsbrief oktober - IJkdijk in het Keringhuis en schatzoeken bij de Maeslantkering

Deze maand in het Keringhuis: Weekend van de wetenschap, ontdek de Schatten van de Maeslantkering, nooit meer natte voeten met IJkdijk en extra rondleidingen in de herfstvakantie.

 


Hoe werkt de Maeslantkering? Ontdek de techniek achter de grootste beweegbare stormvloedkering ter wereld. Onder leiding van een gids ga je onder andere buiten bij de kering kijken en hoor je hoe deze werkt. Daarna mag je zelf in de schatkist van de Maeslantkering kijken. Hier vind je allerlei bijzondere voorwerpen. Waar zouden die voor zijn?

Duur: 60 minuten, kosten: kinderen (t/m 12 jaar) € 2,-
Geschikt vanaf 7 jaar, per kind mag 1 begeleider gratis mee.

Wanneer: zaterdag 5 en zondag 6 oktober (Weekend van de Wetenschap) en elke dag in de herfstvakantie.Geef je snel op, want vol = vol!

Reserveer hier je plaatsen!

 


Oktober verwelkomt het Keringhuis een bijzondere gast: Stichting IJkdijk. De hele maand is een speciale expositie over de IJkdijk te bezoeken in het Keringhuis.

Nooit meer natte voeten?
Sterke dijken, droge voeten. Om de dijken in ons land goed te kunnen beheren en onderhouden, is actuele informatie over de sterkte van de dijk onmisbaar. Beter inzicht in het gedrag en de actuele kwaliteit van dijken betekent tijdig in kunnen grijpen in geval van calamiteiten. Ook is hiermee een efficiëntere aanpak van aanleg en verbetering van dijken mogelijk.

Kom op 10 en 17 oktober naar het Keringhuis voor een lezing over IJkdijk!
Graag nodigen wij u uit op 10 of 17 oktober voor een bijzondere lezing over IJkdijk. Caspar ter Brake van Stichting IJkdijk geeft een doorkijk in de ontwikkelingsfasen van dijkmonitoring. Wetenschappelijke experimenten, (sensor-)technieken en beleidstoepassingen komen aan bod. Natuurlijk is er gelegenheid tot het stellen van vragen en een dialoog. Op 10 oktober is ook een specialist aanwezig die de toegepaste sensortechnieken nader toe zal lichten en vragen beantwoordt.

Data en tijden:

Let op: de lezingen zijn GRATIS te bezoeken. Wij raden aan om vooraf uw plaatsen te reserveren via de website van het Keringhuis. De lezingen duren 1 uur. Wij verwelkomen u vanaf een half uur voor aanvang met koffie en thee. Op beide dagen is het mogelijk om vooraf of aansluitend te dineren. Wilt u hiervan gebruikmaken, dan kunt u dit bij uw reservering aangeven.

Stichting IJkdijk
Stichting IJkdijk bouwt aan de dijk van de toekomst. Om live te kunnen volgen wat er in de dijk gebeurt, wordt gebruik gemaakt van sensortechnologie. Sensorsystemen geven actuele informatie door over de toestand van de dijk. Op diverse locaties in Nederland worden deze sensorsystemen al toegepast in de praktijk met de LiveDijken.

Het ontwikkelprogramma van Stichting IJkdijk richt zich naast sensortechnieken op de benodigde ICT en de koppeling met de praktijk. Stichting IJkdijk werkt daarom nauw samen met waterbeheerders, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

 

Tijdens de herfstvakantie, van zaterdag 19 tot en met zondag 27 oktober, zijn er extra activiteiten in het Keringhuis. De hele week zijn er rondleidingen en elke dag kunnen kinderen deelnemen aan 'Schatten van de Maeslantkering'. Aan de receptie van het Keringhuis kunnen kinderen daarnaast gratis een speurtocht afhalen. Moegespeurd? Strijk neer in een van de filmzalen om een speciale Klokhuis uitzending over de Maeslantkering te bekijken.

Reserveer hier Schatten van de Maeslantkering en meer rondleidingen