Nieuwsbrief mei - Ontdek Delfland

Het Hoogheemraadschap van Delfland bestaat dit jaar 725 jaar. In mei organiseert het Keringhuis uiteenlopende activiteiten over het waterschap en (het water in) de polder. Kom de prachtige foto's bezichtigen die het onderwaterleven in de polder in beeld brengen. Ga eens bekijken hoe ons afvalwater gezuiverd wordt tijdens een rondleiding op de zuiveringsinstallatie of wandel mee met onze gids naar gemaal Westland.
 

In poldersloten tref je van alles aan, zoals snoeken, padden en karpers. Ook prachtige waterlelies
en gele plomp vormen een kleurrijk geheel dat doorgroeit tot net boven de waterspiegel. De wortels vormen een geliefde schuilplaats voor vissen.

Janny Bosman, onderwaterfotografe, heeft het onderwaterleven in de polder vastgelegd in fantastische beelden. Voor het Keringhuis heeft zij hiervan een bijzondere expositie samengesteld. Deze is vanaf 26 april tot eind mei te bezoeken in het Keringhuis tijdens de reguliere openingstijden.
 

Wat doe je met vet, vezeldoekjes, chemische middelen en medicijnresten? Niet door de wc of gootsteen spoelen! Maar wat dan wel?

In de tijdelijke expositie 'Niet in het riool' kun je filmpjes bekijken in een echte poepdoos, een quiz doen en van alles leren over hoe je op een goede manier gebruik maakt van het riool. De exposite is tot eind juni te bezoeken in het Keringhuis. 

In de campagne Niet in het riool! werken de gemeenten Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam, Vlaardingen en Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland en Rijkswaterstaat samen om goed rioolgebruik tussen de oren te krijgen, want jong geleerd, is oud gedaan.
 

Waar gaat ons vieze water eigenlijk naartoe? Kom het zelf bekijken en ga op 30 april of 7 mei mee met een GRATIS rondleiding op de afvalwaterzuiveringsinstallatie Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. Ontdek hoe we ons afvalwater schoonmaken, wat we met het afval doen en waar het schone water blijft.

Reserveer hier uw plaatsen.
 

In de toekomst zal het vaker harder regenen. Het regenwater dat in de polders valt, voeren we af naar zee via een slim systeem van sloten, vaarten en kanalen. Vroeger pompten windmolens het overtollige water weg. Tegenwoordig zorgen grote pompinstallaties hiervoor. Zonder deze pompen zou een groot deel van de polder onder water kunnen staan.

Vlakbij het Keringhuis staat Gemaal Westland: 1 van de installaties die het water uit de polder naar de Nieuwe Waterweg pompen. Hoe werkt dit eigenlijk precies? En wist u dat het gemaal in een bunker gebouwd is?

Tijdens de meivakantie, op 1 en 6 mei, wandelt u langs de dijk met onze gids naar Gemaal Westland voor een speciale (GRATIS) themarondleiding over het gemaal.

Reserveer hier uw plaatsen
 

Vanaf half april vertrekken van de steiger van het Keringhuis dagelijks rondvaartboten voor een tour door het havengebied langs Maasvlakte. Aansluitend zijn er tijdens de meivakantie in het Keringhuis elke dag rondleidingen voor jong en oud op het terrein van de Maeslantkering. Ook kunnen kinderen gratis een speurtocht ophalen aan de receptie van het Keringhuis.

Meer informatie over de rondvaarten 

Reserveer hier een rondleiding

Combineert u een rondvaart met een bezoek aan het Keringhuis, dan profiteert u van korting op het kaartje bij het Keringhuis. Kijk hier voor de voordelen.
 

Breng op moederdag, zondag 11 mei, je moeder mee naar het Keringhuis. Moeders (met kinderen, leeftijd speelt geen rol!) mogen op deze dag gratis het Keringhuis bezoeken!
 

Tijdens dit jaarlijkse kunstfestival opent het Keringhuis zijn deuren voor een aantal kunstenaars:

Kunstroute is een initiatief van Stichting Kunstplaats. Het thema van deze 4e editie van Kunstroute Hoek van Holland is 'Jong Water'. Tijdens het festival (op 24 en 25 mei) zijn op allerlei locaties in Hoek van Holland exposities en optredens te bezoeken.

De route van KUnSTPLAATS 2014 loopt in een brede strook langs de Waterweg. Een gebied met talloze interessante, mooie en rauwe plekken waar kunstenaars uit Hoek van Holland en omliggende gemeentes zich laten inspireren door de rijkdom en creatieve mogelijkheden van verleden, heden en toekomst.

Kijk voor meer informatie over de kunstroute op: www.stichtingkunstplaats.nl