Persbericht 30 oktober - Kijk achter de schermen bij de Maeslantkering
 
 

Het Keringhuis duikt in de Maeslantkering

De maand november duikt het Keringhuis diep in de Maeslantkering met een unieke rondleiding achter de schermen, het tentoonstellen van extra archiefmaterialen (waaronder foto's van de bouw en films over de techniek van de kering) en een speciale kinderactiviteit. Aanvullend is de expositie Waterparels te bezoeken: prachtige foto’s die de unieke onderwaterwereld van de Grevelingen en de Oosterschelde in beeld brengen.
 

 
 

Unieke rondleiding achter de schermen van de Maeslantkering

Altijd al willen zien hoe de grootste stormvloedkering ter wereld bestuurd wordt? Het Keringhuis verzorgt op vrijdagavond 22 november samen met medewerkers van het operationele team van de Maeslantkering eenmalig een rondleiding in het Keringhuis en achter de schermen van de Maeslantkering.

De rondleiding voert door het Keringhuis, buiten langs de Maeslantkering en naar het bedieningsgebouw. Hier wordt de computer bezocht die de kering bestuurt, de systeemruimte en de noodgenerator. Een bijzondere rondleiding waarbij deuren opengaan die normaal gesproken voor bezoekers gesloten blijven.

De rondleiding start in het Keringhuis met een buffetdiner en duurt ongeveer drie uur.
Volwassenen €20.00, kinderen (4 t/m 12 jaar) €10.00
vrijdag 22 november 17.00 - 20.00 uur

Plaatsen reserveren via www.keringhuis.nl

 
 

Uit de archieven: foto's, films en meer

De bouw van de Maeslantkering heeft heel wat voeten in de aarde (en in het water) gehad. De onderdelen van de kering zijn met de grootste precisie ontworpen, gefabriceerd, vervoerd en in elkaar gezet. De bouw van de kering heeft 6 jaar geduurd. De hele maand november toont het Keringhuis extra materialen uit de archieven: talloze foto's van de bouw van de kering, films over de techniek, bouwtekeningen en meer. En heel bijzonder: het demonstratiemodel van het bedieningspaneel van de Maeslantkering staat deze maand in het Keringhuis. Dit paneel wordt normaal gesproken gebruikt voor trainingsdoeleinden. Komt u ook op de knoppen drukken?

De extra expositie-onderdelen, films en meer zijn de hele maand november gratis te bekijken in het Keringhuis.

 

 
 

Bouw je eigen Maeslantkering

Hoe zit de Maeslantkering in elkaar? Tijdens 'Bouw je eigen Maeslantkering' ontdekken kinderen uit welke onderdelen de kering bestaat en hoe ze werken. Onder leiding van een gids gaan ze buiten bij de kering kijken, om daarna hun eigen mini Maeslantkering in elkaar zetten.

'Bouw je eigen Maeslantkering' wordt in november op (bijna alle) woensdagmiddagen en in de weekenden in het Keringhuis aangeboden.

De activiteit duurt ongeveer 75 minuten en kost €2.00 per deelnemer (t/m 12 jaar).
Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar, per kind mag 1 begeleider gratis mee.

Data, tijden en reserveren: www.keringhuis.nl

 

 
 

Waterparels: kleurrijke onderwaterwereld vastgelegd in fantastische beelden

Waterparels is een prachtige expositie van onderwaterfoto’s, die de unieke onderwaterwereld van de Grevelingen en de Oosterschelde tonen. De foto's laten zien hoe fascinerend en kleurrijk het leven onder water is.

De foto's zijn gemaakt door vier onderwaterfotografen: Janny Bosman, Linda Engels, Karin Brussaard en Marion Haarsma. Zij publiceren met grote regelmaat in nationale en internationale duikbladen en hebben diverse prijzen gewonnen met hun werk. "Aan mensen die niet duiken valt met woorden niet uit te leggen hoe bijzonder de bodems van de Grevelingen en de Oosterschelde zijn en hoeveel soorten dieren hier leven." Met de expositie Waterparels willen de fotografen het Zeeuwse onderwaterleven meer bekendheid geven.

'Waterparels' is de hele maand november gratis te bezoeken in het Keringhuis tijdens de reguliere openingstijden.

 
 

Maeslantkering en het Keringhuis

De Maeslantkering is de grootste beweegbare stormvloedkering ter wereld en het sluitstuk van de Deltawerken. Deze machtige poortwachter beschermt Rotterdam en omgeving tegen stormvloeden vanuit zee. In het naastgelegen Keringhuis komt u te weten hoe de Maeslantkering werkt. De interactieve expositie laat u vervolgens kennismaken met de andere maatregelen die in het gebied genomen worden om de voeten droog te houden, ook in 2050.

Het Keringhuis, Publiekscentrum Water
Geopend: ma-vrij 10:00-16:00 / za-zo 11:00-17:00
Gesloten: 1 jan., 25 en 31 dec.
Maeslantkeringweg 139
3151 ZZ Hoek van Holland
T 088-7970630
E info@keringhuis.nl
I www.keringhuis.nl

 


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie en beeldmateriaal Kijkt u op www.keringhuis.nl/pers of kunt u contact opnemen met het Keringhuis. T 088-7970630.

Journalisten krijgen gelegenheid tot het maken van foto’s en/of opnames. Pers uit binnen- en buitenland is daarnaast van harte welkom voor een bezoek op maat. Hierbij wordt u begeleid door één van onze persvoorlichters.