Persbericht 26 september - Klaar voor de storm en oktober kennismaand
 
 

Proef op de som voor het stormseizoen 2016-2017

Na de geslaagde functioneringssluiting van de Maeslantkering en Hartelkering op zaterdag 17 september jl. zijn beide stormvloedkeringen klaar voor het komende stormseizoen. Dit loopt van 1 oktober tot 15 april.

Hoewel het sluitproces van de Maeslantkering en Hartelkering in principe volledig automatisch verloopt, kan Rijkswaterstaat de kering ook handmatig sluiten. Daarom werden deze keer enkele stappen in het sluitproces in de kerende wand geoefend. Hiervoor begaven medewerkers van het Operationele Team zich in de kerende wand. Voor de ruim 4000 toeschouwers leverde dat bijzondere beelden op van mensen die op en in de deuren van de Maeslantkering klommen.

De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen Maeslantkering en Hartelkering integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. De geslaagde sluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen. De Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genaamd, beschermen ongeveer 2 miljoen mensen in de Randstad tegen stormvloeden van de Noordzee.

Op zaterdag 17 september om 15.10 uur verlieten de immense deuren van de Maeslantkering het dok om de Nieuwe Waterweg op te varen. Om 16.00 uur waren de schuiven van de Hartelkering gesloten en de deuren van de Maeslantkering volledig uitgevaren en afgezonken. Om 19.15 waren beide keringen weer volledig open voor het scheepvaartverkeer.

 
 

Oktober kennismaand spelend leren

In oktober staat het bol van de leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud. Tijdens het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 1 en zondag 2 oktober wordt de aftrap gegeven, gevolgd door de Week van Ons Water van 12 t/m 19 oktober en afgesloten door de herfstvakantie 15 t/m 30 oktober wordt er in het Keringhuis de hele maand oktober dan ook een speciaal programma aangeboden.

Er zijn extra instaprondleidingen voor volwassenen in het Nederlands en Engels, waarbij een bezoek aan het buitenterrein van de Maeslantkering natuurlijk niet ontbreekt. Vanaf 18 jaar € 4,30 p.p. incl. jaarkaart

Kinderen maken op spelenderwijs kennis met de onderwerpen techniek en water met behulp van LEGO®. Tijdens de kinderrondleidingen laat de gids bij de LEGO®-watertafel zien hoe water het gebied Rotterdam-Rijnmond en Drechtsteden beïnvloedt en welke maatregelen er worden getroffen tegen de gevolgen van overstromingen en watertekorten. Tot 18 jaar € 2,30 p.p. en een begeleider gratis.

Data en tijden: www.keringhuis.nl

T/m 31 oktober kan er ook nog lekker buitengespeeld worden op de waterspeelplaats.

 
 

Maeslantkering en het Keringhuis

De Maeslantkering is de grootste beweegbare stormvloedkering ter wereld en het sluitstuk van de Deltawerken. Deze machtige poortwachter beschermt Rotterdam en omgeving tegen stormvloeden vanuit zee. In het naastgelegen Keringhuis komt u te weten hoe de Maeslantkering werkt. De interactieve expositie laat u vervolgens kennismaken met de andere maatregelen die in het gebied genomen worden om de voeten droog te houden, ook in 2050.

Het Keringhuis, Publiekscentrum Water
Geopend: ma-vrij 10:00-16:00 / za-zo 11:00-17:00
Gesloten: 1 jan., 25 en 31 dec.
Maeslantkeringweg 139
3151 ZZ Hoek van Holland
T 088-7970630
E info@keringhuis.nl
I www.keringhuis.nl

 


Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie en beeldmateriaal Kijkt u op www.keringhuis.nl/pers of kunt u contact opnemen met het Keringhuis. T 088-7970630.

Journalisten krijgen gelegenheid tot het maken van foto’s en/of opnames. Pers uit binnen- en buitenland is daarnaast van harte welkom voor een bezoek op maat. Hierbij wordt u begeleid door één van onze persvoorlichters.