Google Translate
english
vandaag geopend van 10:00 tot 16:00
Laatste nieuws
wave top

Functioneringssluiting op 21 september

Op zaterdag 21 september vind de jaarlijkse functioneringssluiting van de Maeslant- en hartelkering plaats. Het sluitmoment wordt verwacht rond 16.30. Voor het programma die dag en meer actuele tijden adviseren wij u de website in de gaten te houden.

Restaurant weer open vanaf 1 april

Vanaf 1 april is ons restaurant geopend van woensdag tot en met zondag. U bent van harte welkom voor een kopje koffie, gebakje, tosti, belegd broodje of iets anders naar keuze. Wilt u met een groter gezelschap komen vragen wij u dit van tevoren aan te geven.

Zaterdag 20 april aangepaste openingstijden

Vanwege een training openen wij zaterdag 20 april om 12.00 in plaats van 11.00

Ook in wintermaanden is het Keringhuis dagelijks open

Ook in de wintermaanden is het Keringhuis dagelijks open voor publiek. in de weekenden zijn er rondleidingen waar u zich voor kunt aanmelden.

Tussen 1 oktober en 1 april is het restaurant gesloten. Mocht u met een groep het keringhuis bezoeken en ook willen lunchen of borrelen?: dat is mogelijk. Op afspraak kunnen wij u ook in de wintermaanden voorzien van een heerlijke lunch of een borrel op maat. Neem contact op voor de mogelijkheden met Diny Heegers: heegers@keringhuis.nl 

26e Functioneringssluiting Maeslantkering geslaagd

Een keer per jaar, voor het begin van het stormseizoen, sluit Rijkswaterstaat de Maeslantkering en de Hartelkering om deze stormvloedkeringen te testen. Zaterdagmiddag rond half vier zag het toegestroomde publiek de armen van de Maeslantkering langzaam over het water naar elkaar toe bewegen om de Nieuwe Waterweg af te sluiten. Het uitvaren, sluiten en afzinken van de armen duurde ruim anderhalf  uur. Sinds zondagnacht 04.11 uur  staat het sein op de kering weer op groen; de kering is open en schepen kunnen de waterweg weer gebruiken. De 26e functioneringssluiting van de Maeslantkering is voorspoedig verlopen.

 

Geslaagde functioneringssluiting

De Maeslantkering, in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland, is gebouwd tussen 1991 en 1997. Deze zelfsluitende kering is 26 jaar geleden als laatst voltooide Deltawerk in gebruik genomen. In dezelfde periode is ook de Hartelkering bij Spijkenisse gebouwd die het achterliggende Europoortgebied beschermt. De Maeslant- en Hartelkering sluiten altijd samen. Tijdens de functioneringssluiting van de Maeslantkering ging ook de Hartelkering dicht.

Rijkswaterstaat voert elk jaar een sluiting uit ter voorbereiding op het stormseizoen. Dan test Rijkswaterstaat zowel de techniek van de kering als de organisatie. Na het grote onderhoud in de zomermaanden is dit de bevestiging dat de keringen kunnen sluiten als dat nodig is. De sluiting duurt alles bij elkaar zo’n 6 á 7 uur, publiek kon de zichtbare bewegingen volgen vanaf de nabij gelegen heuvel. De geslaagde sluiting van de Maeslant- en Hartelkering markeert dat Rijkswaterstaat in Zuid-Holland klaar is voor het stormseizoen.

 

Symposium

Vorig jaar beleefde de Maeslantkering de 25e jubileumsluiting. Ook deze editie had een feestelijk tintje. Rijkswaterstaat viert dit jaar haar 225-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan vond in het Keringhuis een speciaal symposium plaats voor leerlingen en studenten aan MBO, HBO en WO over de laatste ontwikkelingen rond hoogwaterbescherming. De technisch medewerkers en ingenieurs van de toekomst volgden een afwisselend programma met presentaties en activiteiten en zagen daarna de kering live dicht gaan.     

 

Bescherming tegen hoogwater

Nederland is een waterland. Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en veel grote rivieren vinden er hun weg naar zee. Dit maakt Nederland kwetsbaar voor overstromingen. Daarbij stijgt de zeespiegel, daalt de bodem en krijgen we steeds vaker te maken met stormen, heftige regen en hoge rivierstanden. Bescherming tegen hoogwater is en blijft dus van levensbelang.

De 13 Deltawerken in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant zijn aangelegd na de Watersnoodramp van 1953 en beschermen ons al 65 jaar tegen hoog water. Het zijn unieke en complexe zeeweringen. De Maeslant- en Hartelkering beschermen met de achterliggende dijken ongeveer 1,5 miljoen mensen in Rotterdam, Dordrecht en het omliggende gebied tegen stormvloeden van de Noordzee.

Functioneringssluiting Maeslantkering en Hartelkering

De jaarlijkse functioneringssluiting van de Maeslantkering en Hartelkering zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 16 september.


Het verwachte sluitmoment staat rond 15.40 gepland (let op dit kan tot op het laatste moment nog wijzigen)
Het terrein van het Keringhuis is vanaf 11.00 geopend, het Keringhuis (informatiecentrum) is deze dag niet toegankelijk omdat hier een symposium plaatsvindt.

Symposium

Rijkswaterstaat bestaat dit jaar 225 jaar en organiseert op deze dag in het Keringhuis, het informatiecentrum bij de Maeslantkering, een symposium waarbij het onderwijs en het vormgeven van Nederland in de toekomst centraal staan. Leerlingen en studenten van het MBO, HBO en de universiteit zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Val je in deze categorie en heb je interesse hierbij aanwezig te zijn dan kun je hier inschrijven.

Rondleidingen

Om 11.20 starten de rondleidingen waarvoor je kunt inschrijven. Alleen vlak voor, tijdens en net na het sluitmoment zullen er geen rondleidingen zijn.
Een rondleiding duurt 40 minuten en start bij de Tuin van het Keringhuis waar uitleg wordt gegeven over klimaatadaptatie en hoe je hieraan zelf kunt bijdragen.. Daarna neemt de gids je mee naar het terrein van de Maeslantkering. Hier krijg je een zeer uitgebreide uitleg over de werking van “de grootste robot ter wereld”.

Je kunt via deze link inschrijven voor een rondleiding.

Overige activiteiten

Naast de rondleidingen en de sluiting van de kering is er gedurende de dag nog meer te doen op ons terrein. Zo is het droneteam van Rijkswaterstaat aanwezig om een demonstratie en uitleg te geven van hun werkzaamheden, kun je meedoen aan verschillende VR-experiences, zoals lasergamen en plaatsnemen in een kajak om de mooiste plekjes op aarde te bezoeken, staat de lego watertafel klaar om op een speelse manier uitleg te geven over hoe gevoelig we zijn voor overstromingen en staan de medewerkers van ons restaurant voor je klaar om je te voorzien van een hapje en een drankje.

Bereikbaarheid

Het Keringhuis is deze dag niet per auto bereikbaar. Om je toch voor de deur uit te laten stappen rijden er gedurende de dag gratis pendelbussen van en naar het Keringhuis.

Er zijn 2 opstap locaties: bij metrostation Hoek van Holland Haven en bij de Kulkweg in Hoek van Holland. Dit zal met informatieborden worden aangegeven. Het Keringhuis is wel bereikbaar per fiets en scooter.

Deze dienst is beschikbaar tussen 11.00 en 18.00


Wij zijn er klaar voor en hopen je op zaterdag 16 september te mogen begroeten!

Rondleidingen voor groot en klein tijdens de zomervakantie

Ook in de zomervakantie is er van alles te doen in en om het Keringhuis.

Ga mee met een rondleiding, kom de expositie bekijken en/of geniet van het uitzicht vanuit ons gezellige restaurant.

Inschrijven voor een rondleiding kan via onderstaande link:

https://www.keringhuis.nl/activiteiten

Kinderen met een jeugdvakantiepaspoort kunnen eenmalig gratis mee met een rondleiding

 

Onderhoudsseizoen Maeslantkering gestart

Het (rustige) stormseizoen hebben we achter de rug. Nu is het weer tijd voor het onderhoud aan de Maeslantkering. Het onderhoud is nodig om de kering in topconditie te houden. Het onderhoudsseizoen eindigt eind augustus waarna we in september de jaarlijkse testsluiting doen. Zo is de kering weer klaar voor het nieuwe stormseizoen dat op 1 oktober begint.

Wilt u de werkzaamheden van dichtbij komen bekijken? In het weekend en de schoolvakanties zijn er dagelijks instaprondleidingen. U kunt zich hiervoor inschrijven via onderstaande link:

https://www.keringhuis.nl/activiteiten

 

CNBC The Edge: Dutch Water Tech

Donderdag 23 Maart om 23.00 op CNBC: The Edge Dutch Water Tech. Het Keringhuis en de Maeslantkering komen goed in beeld!

70 jaar Watersnoodramp

Op 1 februari is het precies 70 jaar geleden dat ons land werd getroffen door een enorme catastrofe: de Watersnoodramp. In het Keringhuis besteden we hier uiteraard ook extra aandacht aan.

Dat doen we op 2 februari. In de ochtend is ons team bij de Jozefschool in Hoek van Holland. Daar vertellen we de kinderen over de aanleiding maar ook over de gevolgen van de Watersnoodramp. Daarnaast zijn er 2 ooggetuigen aanwezig die hun verhaal vertellen van die rampnacht.

In de middag organiseren we in het Keringhuis een eenmalige speciale rondleiding waarbij de ooggetuigen nogmaals hun verhaal vertellen gevolgd door een rondleiding over het terrein van de Maeslantkering. 

Inschrijven kan via onze website.

Let op: het aantal plaatsen is beperkt.

25e Functioneringsluiting Maeslantkering geslaagd

1 keer per jaar, voor het begin van het stormseizoen, sluit Rijkswaterstaat de  Maeslantkering en de Hartelkering om deze stormvloedkeringen te testen. Zaterdagmiddag kwart voor drie zag het toegestroomde publiek de armen van de Maeslantkering langzaam over het water naar elkaar toe bewegen om de Nieuwe Waterweg af te sluiten. Het uitvaren, sluiten en afzinken van de armen duurde ruim twee uur. Sinds zondagnacht staat het sein op de kering weer op groen; de kering is open en schepen kunnen de waterweg weer gebruiken. De 25e functioneringssluiting van de Maeslantkering is voorspoedig verlopen.

 

Geslaagde functioneringssluiting

De Maeslantkering, in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland, is gebouwd tussen 1991 en 1997. Deze zelfsluitende kering is 25 jaar geleden als laatst voltooide Deltawerk in gebruik genomen. Rijkswaterstaat stond gisteren, in aanwezigheid van Deltacommissaris Peter Glas stil, bij dit jubileum. In dezelfde periode is ook de Hartelkering bij Spijkenisse gebouwd die het achterliggende Europoortgebied beschermt. De Hartel- en Maeslantkering sluiten altijd samen. Tijdens de functioneringssluiting van de Maeslantkering ging ook de Hartelkering dicht.

Rijkswaterstaat voert elk jaar een sluiting uit ter voorbereiding op het stormseizoen. Dan test Rijkswaterstaat zowel de techniek van de kering als de organisatie. Na het grote onderhoud in de zomermaanden is dit de bevestiging dat de keringen kunnen sluiten als dat nodig is. De sluiting duurt alles bij elkaar zo’n 6 á 7 uur, publiek kon de zichtbare bewegingen volgen vanaf de nabij gelegen heuvel. De geslaagde sluiting van de Maeslant- en Hartelkering markeert dat Rijkswaterstaat in Zuid-Holland klaar is voor het stormseizoen.

 

Bescherming tegen hoogwater

Nederland is een waterland. Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en veel grote rivieren vinden er hun weg naar zee. Dit maakt Nederland kwetsbaar voor overstromingen. Daarbij stijgt de zeespiegel, daalt de bodem en krijgen we steeds vaker te maken met stormen, heftige regen en hoge rivierstanden. Bescherming tegen hoogwater is en blijft dus van levensbelang.

De 13 Deltawerken in Zuid Holland, Zeeland en Noord Brabant zijn aangelegd na de Watersnoodramp van 1953 en beschermen ons al bijna 65 jaar tegen hoog water. Het zijn unieke en complexe zeeweringen. De Maeslant- en Hartelkering beschermen met de achterliggende dijken bewoners in Rotterdam, Dordrecht en het omliggende gebied tegen stormvloeden van de Noordzee.

Partners van Het Keringhuis

rijkswaterstaat
provincie zuid holland
hoogheemraadschap van delfland
Onze nieuwsbrief ontvangen?